Alszol te rendesen?

Amikor régen megkérdezték tőlem, hogy mik a legrosszabb szokásaim, akkor rendre első helyre soroltam azt, hogy elképesztően sokat bírok aludni. Sosem értettem, hogy apukám hogy kelhet fel minden hétvégén 6 órakor megszokásból, mert “nem tud aludni”, és nem gondoltam, hogy valaha is képes leszek szombaton déli 12 óra előtt felkelni. Na hát persze eljött a változás, ami már megint arra a fránya és megállíthatatlan öregedésre emlékeztet engem is…

Számos oka van annak, hogy miért változnak meg az alvási szokásaink felnőtt vagy mégfelnőttebb korunkra, a biológiai okokba eszem ágában sincs belemenni, de laikusként viszonylag egyértelműnek és logikusnak tartom, hogy az életmódunk a munka- és családi élet változásaival arányosan módosul. Ez pedig természetesen kihatással van az alvásunkra. Hiszen gondolj bele, hogy diák korodban mennyire nem érdekelt, hogy ha reggel értél haza a buliból, hiszen egész nap aludhattál, és ezzel szemben egy kisgyerekes anyuka, vagy akár egy dolgozó ember mennyire máshogyan értékel egy-egy órácskát, amit alvással tölthet. Bárhogy is, én kiállok amellett, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás borzasztóan fontos a kiegyensúlyozott életvitelhez.

e948487d5abbeeb7e2a7259275a9d336

Bármennyire meglepő is, bizonyos kutatások és felmérések szerint mi, Y-ok vezetjük a generációk alvási szokásainak listáját, és kivételesen pozitív irányból! Szóval egyrészről vállveregetés, másrészről tessék így folytatni, hiszen annyi meg annyi pozitív hatása van:

  • felfrissíti az elmédet: biztosan nem mondok újat azzal, hogy nem csak a testünk fárad el a napi pörgésben, de az elménk is. De még mennyire! Ahhoz, hogy egy hosszú nap után újra neki tudj állni a hatékony (!) munkának, nem elég egy “gyorsan, sokat” típusú alvás, hanem igenis minőségi pihenésre van szükséged.
  • kordában tartja a memóriádat: nem csak a produktivitás, de az emlékezőképesség fejlesztéséhez, vagy legalábbis szinten tartásához szükséges az elegendő alvás. Én személy szerint ezt szoktam megérezni leginkább, amikor keveset alszom! Borzalmas!
  • épségben tartja a testedet is: nyilvánvalóan nem ez az egyetlen tényező, ami az egészségi állapotunkat befolyásolja, de látható jelei vannak annak is, hogyan hat a rossz vagy kevés alvás a testi épségünkre is: külsőleg akár a száraz bőrt, a beesett arcot, vagy a sápadtságot lehetne említeni, belsőleg pedig fel sem sorolom, annyi betegség indulhat a kevés alvásból és a túlhajszoltságból egyaránt.

Egy szó, mint száz, én azt vallom, hogy sok mindenen lehet, de az alváson pont nem szabad időt spórolni! Szóval, ha teheted tervezz okosan, mondj nemet, ha szükséges, és add meg a módját az alvásnak! Azért végső soron az életed kb. 1/4-ét az ágyadban töltöd…nemde?

Leave a comment