8 stresszt okozó rossz szokás, ami a te életedet is befolyásolja

Szépíthetjük a helyzetet, ha akkor könnyebb, de a rideg valóság bizony az, hogy a stressz majdnem mindannyiunk életében ott van. Kinek a munka, kinek a párkapcsolat miatt, másoknak a megélhetés vagy esetleg családi okokból…Ahhoz, hogy tegyünk ellene, a probléma forrását kell megismerni, és bár mindenkinek személyre szabottak a stresszfaktorai, azért mégis van pár, amivel ebben az esetben igenis szabad általánosítani:

  1. rossz alvási szokások: számos kutatást készítettek már arról, hogyan és mennyit kellene aludnunk a kiegyensúlyozott élethez, és bár én azt gondolom, hogy ez azért egyénenként és élettempónként is változik, nem kell kutatónak lenni ahhoz, hogy észrevedd, a kialvatlanság nem szokta a legjobb formát kihozni belőlünk. Nem csak a fáradtság hozhatja ki a rosszabbik énünket, de az is, hogy egy rosszul telt éjszaka utáni napon már az is csak még stresszesebbé tesz, hogy arra gondolsz “ma megint nem lesz időm eleget aludni” és így tovább…szóval nekem az a véleményem, hogy bizony az alvást is tervezni kell, és nem csak a mennyiség, de a minőség is számít!
  2. rendszertelen étkezés: ha nem étkezel rendesen és rendszeresen, akkor nem csak az inzulinszinted fog veled rossz játékot játszani és stresszt okozni, de a formáidra sem lesz ez jó hatással. Ha pedig az önképed emiatt csorbul…hát az megint csak nem vezet jóra.
  3. kávé túladagolás: a kávénak, illetve magának a koffeinnek valóban létezik teljesítményfokozó és ezáltal jótékony hatása is. Az azonban szintén hozzátartozik a csúf igazsághoz, hogy túlzott mennyiségben nemhogy káros és stressz okozó, de a pánikbetegséghez is hozzásegíthet, úgyhogy érték a mérték.
  4. ülőmunka: azt már valószínűleg te is észrevetted, hogy a mozgás, a sport gyógyír a stressz és a depresszió ellen. Ebből kifolyólag az ülőmunka nincs túl jó hatással a közérzetünkre. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek fizikai munkát kell végeznie, de arra azért érdemes ügyelni, hogy a nyolc órás munkanap alatt ne csak a mosdó és a kávé miatt állj fel a székedből.
  5. okostelefon: bevallom, nekem vannak problémáim ezen a fronton, és rá kell vennem magam, hogy leszokjak róla, hogy állandóan nyomkodom. Egyrészt maga a social media nagy dózisban könnyen depresszióssá és stresszessé tehet, másrészt pedig szintén okos kutatók mutatták ki, hogy a képernyőn megjelenő videó-, kép- és hangeffektek nincsenek jó hatással a központi idegrendszerre.
  6. a munkanap le nem zárása: bizton állítom, hogy a korábbi generációk is túlóráztak eleget, de az Y-oknál a laptop megjelenése egy a sok ösztönzőfaktor közül, ami a munkanap meghosszabbításához vezet. És még ha nem is viszed fizikailag haza a munkádat, most őszintén: öt napból hány olyan este van, amikor teljesen ki tudsz kapcsolni?
  7. TV, Netflix, sorozatok: sokan vannak, akiknek a hétköznap munka után semmi mást nem csinálnak, csak leheverednek egy film vagy sorozat elé kizárni minden mást. Ehelyett viszont sokkal jobbat teszünk a testünknek és a lelkünknek, ha valami kevésbé digitálisat választunk, például sportolunk, sétálunk, vagy elmegyünk a barátokkal megenni valamit.
  8. stresszes és depresszív emberekkel körülvenni magunkat: egyszerű a képlet: két negatív vagy stresszes ember könnyen duplázza egymás “szerencsétlenségét”. Ha nem tudtok egymásnak ilyen téren segíteni, akkor érdemes olyan barátokkal körülvenni magatokat, akik pozitívak, kiegyensúlyozottak és örömmel osztják meg a tapasztalataikat és a tanácsaikat a stresszmentesebb élet érdekében.

Én azt gondolom, hogy mindig lesznek nehezebb és kevésbé megterhelő periódusok az életünkben, de minthogy (majdnem) minden betegség lelki eredetű, a túlzott stressz is rossz irányba mozgathatja az egészségi állapotunkat. Úgyhogy ha a körülötted lévő emberekért nem is, de magadért érdemes megpróbálnod változtatni!

Leave a comment